Badem Ezmesi Nasıl Yapılır?

Badem Ezmesi Nasıl Yapılır?

Kahvaltılarınızda veya ara öğünlerinizde zevkle tüketebileceğiniz ve tamamen evde yapabileceğiniz bir tarifle karşınızdayız; Badem ezmesi!

Sağlıklı beslenmeye dikkat eden kişiler günümüzde mümkün olduğunca market ürünlerinden uzaklaşmaya çalışıyor. Market raflarında satılan bir çok ürünün üreticisi; raf ömrünü uzatabilmek ve daha düşük maliyetlere ürün çıkarabilmek için ne yazık ki çeşitli kimyasallara başvuruyor. Bu nedenle ürünlerin içerisine renklendirici, tatlandırıcı ve koruyucu maddeler ekliyorlar. Yiyecekler, içerisindeki sağlıklı yağların ve faydalı besinlerin yerine vücudunuzun kullanamayacağı ve kesinlikle ihtiyaç duymadığı ilave şeker, yağ ve gıda dışı bileşenlerle doluyor.

Evinizde bir mutfak robotunuz varsa, kendi badem ezmenizi kendi mutfağınızda yapabilirsiniz. Hem daha sağlıklı, hem daha lezzetli, hem yoğun aromalı, hem de damak tadınıza göre özelleştirilebileceğiniz bir tarif.

Badem Ezmesi'nin Faydaları

Badem ezmesi, içerisinde bir çok sağlıklı yağ, vitamin ve mineral barındırır. Ayrıca antioksidan açısından da zengindir. Badem ezmesi hazırlanırken bademlerin kabuklarını soymamanız oldukça önemlidir. Çünkü antioksidanlar bademin kabuğunda yoğun miktarda bulunmaktadır. Badem ezmesi, lif ve protein oranı yüksek bir gıdadır. Sizi uzun süre tok tutar. Badem ezmesi, zararlı kolesterol seviyesini düşürüp iyi kolesterol seviyesini korur. Böylece kardiyovasküler rahatsızlıkların önüne geçmenize yardımcı olur.

Bademlerden ezme yapmadan önce geceden sabaha kadar suda bekletirseniz vücudunuzun bademi sindirmesi ve içindeki besinlerini emmesi daha kolay olur. Yapacağınız işlem çok basit. Bademleri bir kaseye koyun ve üzerini kaplayacak kadar su koyun. Daha sonra kasenin üzerini kapatın ve sabaha kadar bekletin. Badem ezmesi yapacağınız zaman suyunu süzün.

Malzemeler

  • 3 yarım su bardağı çiğ badem
  • 3 yemek kaşığı akçaağaç şurubu veya bal, biraz daha tatlı seviyorsanız 4-5 yemek kaşığı olabilir
  • Yarım çay kaşığı ince taneli deniz tuzu
  • 1 su bardağı çiğ kakao tanesi

Badem Ezmesi Hazırlanışı

Bademleri mutfak robotunun kabına koyun ve robotu çalıştırın. 5 dakika kadar dönmesine izin verin. Robotu durdurun. Büyük bir badem kütlesi oluştuğunu göreceksiniz. Badem kütlesini mutfak robotunun bıçağının içine doğru itin ve robotu tekrar çalıştırarak 5 dakika daha döndürün. Daha sonra sık sık robotu durdurun, kabın içindeki bademi içeri doğru itin ve robotu tekrar çalıştırın. Kabın içindeki bademi içeri doğru itmek ve motorun mola vermesine izin vermek için robotu sık sık kapatmaktan zarar gelmez. Çünkü bu işlem motora aşırı yük bindirebilir. Bu işlemi yaklaşık 15-20 dakika kadar sürdürün. 20 dakika sonra akçaağaç şurubu veya balı robotun kabına eşit miktarda gezdirin. Bademler pürüzsüz hale gelene kadar robotta döndürme işlemine devam edin. Ardından 1 su bardağı çiğ kakao tanesini kaba ekleyip robotu tekrar çalıştırın. Kakao taneleri iyice parçalanana kadar döndürün.

Badem ezmesini güzelce saklamak için temiz bir kavanoza aktarın. Ortalama 1 lt kavanoz iş görecektir. Kavanozun ağzını sıkıca kapatın ve oda sıcaklığında soğumasını bekleyin. Badem ezmesi tamamen soğuduktan sonra buzdolabında saklayabilirsiniz. Taze hazırladığınız badem ezmesi 1 ay içinde en lezzetli şekilde tüketilebilir.

Bu verdiğimiz tarifle 1 kavanozdan yaklaşık olarak 16 porsiyon (yemek kaşığı) çıkarabilirsiniz.

Badem Ezmesi Besin Değerleri

1 porsiyon (yemek kaşığı) için:

  • 30 kcal
  • Yağ: 1.5 gr
  • Doymamış yağ: 1 gr
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 74 mg
  • Karbonhidrat: 3 gr
  • Diyet lifi: 0 gr
  • Şeker: 2 gr
  • Protein: 1gr