Veganlar Makarna Yer mi?

Veganlar Makarna Yer mi?

Makarnalar vegan mıdır? Veganlar makarna yer mi? Vegan beslenen kişiler makarna tüketebilir mi? Makarnanın vegan olarak kabul edilip edilmediğini merak ediyorsanız, bilmeniz gerekenler bu yazımızda.

Bazı makarnaların vegan olmama ihtimali olsa da çoğu makarna bitki bazlı malzemelerden üretiliyor. Paketlenmiş endüstriyel gıdalara sıklıkla süt ve yumurta bileşenlerinin eklendiğinin muhtemelen farkındasınız.

Doğal olarak, vegan beslenen birçok insan, makarnanın vegan olup olmadığını merak ediyor.

Makarnalar Vegan mıdır?

Kurutulmuş makarnaların çoğu vegan olsa da gerçekten bilmenin tek yolu tabii ki ambalajın üzerindeki içerik listesini okumaktır. Un, irmik ve kuru buğday makarnasının ana bileşenleridir.

Taze makarnalar da durum biraz farklı. Taze makarnalarda yumurta ve süt ürünleri kullanılması daha mümkün.

Makarna yapılırken un, tuz, su ve yumurta kullanılır. Tuz ve un karıştırılır, ardından karışımın ortasına yumurtalar ilave edilir. Bunların tümü karıştırılır ve bir hamur haline gelene kadar yoğrulur. Oluşan hamur istenilen şekilde kesilir.

Mantılar ve dolgu içeren doldurulmuş hazır makarnalar doğaları gereği genel olarak bol miktarda süt ve süt ürünleri içerir.

Bazı taze makarnalar, yumurta yerine bitkisel yağ kullanabiliyor. Bu da onları vegan yapar. Eğer üzerindeki etikette açıklayıcı bir bilgi bulunmuyorsa taze makarnayı satın aldığınız yere danışmanız daha doğru olacaktır.

Veganların en büyük problemlerinden birisi de dışarıda yemek yerken tüketeceği ürünlerin vegan olup olmaması durumudur. Eğer dışarıda makarna yemek isterseniz garsondan menüdeki makarnanın vegan olup olmadığını teyit etmesini isteyebilirsiniz. Genelde makarna yemeklerinde, en riskli durum üzerindeki soslar ve tereyağı olacaktır. Tabii bazı restoranlar kendi ürettikleri makarnaları servis ediyorsa muhtemelen yumurta içerebilir.

Toparlayacak olursak makarnanın vegan olup olmadığının kesin cevabı içindekiler listesine bakmaktan geçiyor. Ancak genel olarak, kurutulmuş makarna vegan iken taze makarnaların vegan olmama olasılığı daha yüksek diyebiliriz.

Makarna Sağlıklı Bir Tercih mi?

Makarna, çok çeşitli şekilde yapabileceğiniz doyurucu bir yemektir. Günümüzde çeşitli bileşenlere sahip farklı makarnalar bulmak çok kolaydır. En yaygın olarak bulabileceğiniz makarnalar; tam buğday, işlenmiş buğday veya beyaz un bazlı makarnalardır. İşlenmiş buğday ve beyaz unlu makarnalar, genelde daha az lif ve besin içerir. Ancak daha ince, daha pürüzsüz bir doku ve daha uzun raf ömrüne sahip olduğu için marketlerde sıklıkla bu makarnalar satılır. Makarnanın tam buğday etiketi taşıması için en az %51 tam buğday unu içermesi gerekiyor. Tam buğday yazmayan bir makarna alırsanız, içeriğinde fazla buğday unu olmayabilir. Bunu anlamanın en sağlıklı yolu, etiket üzerindeki malzemeleri iyi okumaktır.

Bakliyat Bazlı Makarna Nedir?

Son zamanlarda bakliyat bazlı makarna ürünleri piyasaya çıktı. Temel olarak buğday yerine fasulye, bezelye, mercimek kullanılan bu makarnalar alışılmış beslenme alışkanlıklarını değiştirecek gibi. Bakliyatlar lif, protein, demir ve besin değerleri açısından oldukça zengin ve lezzetlidir. Bunların makarnalar ile buluşması oldukça güzel bir alternatif gibi görünüyor.

Makarna Sosları Vegan mıdır?

En çok merak edilen sorulardan birisi de makarna soslarının vegan olup olmadığıdır. Tabii ki bu da sosun içinde ne kullanıldığına bağlıdır. Sadece bitki bazlı ürünler içeren çok sayıda makarna sosu bulmak ya da yapmak mümkündür. Ancak, hazır satılan soslarda dikkat edilmesi gereken en önemli konu, bu sosların çoğunda süt ve süt ürünleri, peynirler ve hatta et içerebiliyor olmasıdır. Napoliten soslar dometes bazlıdır. Ancak alfredo ve pesto gibi soslarda krema olabilir. Mesela alfredo geleneksel olarak yoğun bir krema ile hazırlanır. Bu yüzden hazır sos almadan önce yine ürün etiketini dikkatlice okumakta fayda vardır.

Türkiye'deki Vegan Makarna Markaları

Kurutulmuş makarna markalarının çoğu vegandır. Ancak unutmamak gerekir ki her marka sadece vegan makarna yapmaz. Bazı ürünler çok az da olsa yumurta içerebilir. Türkiye'de kolayca bulabileceğiniz vegan makarna markaları şu şekilde;

• Balviten

• Happy Roots

• La Cuisinette

• Talya Foods

• The LifeCo

• Yayla

• Potamya

• Balance & Nature

• Tassya

• Bemtat

Makarnaların kalori ve besin değerlerini merak ediyorsanız; sitemizin ilgili kategorisine giderek bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Buraya tıklayın.