Bitki Temelli Diyet Nedir?

Bitki Temelli Diyet Nedir?

Bitki temelli diyet nedir? Bitki temelli bir diyetin nasıl yapıldığını merak ediyorsanız işte bilmeniz bu gerekenler yazımızda sizlerle.

Bitki temelli bir diyetin içeriği ağırlıklı olarak -tamamen değilse de- bitkisel gıdalara dayanır. Bu gıdalar; meyveler, sebzeler, tahıllar ve tohumlar, sert kabuklu yemişler ve baklagillerdir.

Bu diyeti yapan birçok insan et, balık, süt ürünleri, yumurta gibi hayvansal kaynaklı gıdaları beslenme zincirinden ya tamamen kaldırıyor ya da oldukça azaltıyor.

Hayvansal gıdaları tamamen hayatınızdan kaldırdığınızda bile bitki merkezli bir diyette değişik çok fazla alternatifiniz var. Bu diyet tarzını uygulamak tabii ki hiç kolay değil. Bazı insanlar için bu diyet kolay bir şekilde uygulanabilse de bazı insanlar için bu oldukça zor bir süreç olabiliyor.

Neden diye sorduğunuzda; her şeyin bir alternatifi olmasına rağmen, aynı zamanda sağlıklı çok az şey sunan işlenmiş gıdaları tamamen hayatınızdan çıkarmanız anlamına geliyor. Bu diyeti uygulamak da ülkemiz koşullarında özellikle endüstriyel gıdaların bu kadar yoğun şekilde servis edildiği bir dönemde oldukça zor.

Bu tür bir diyet uygulayan birçok insan bunu daha sağlıklı bir beslenme için yapıyor. Aslında işlenmemiş tüm gıdalar, bitki bazlı bir diyete oldukça uyumludur. Bu beslenme türü; yüksek oranda işlenmiş ve paketlenmiş gıdalardan kaçınmayı gerektirir. Bu da doğal olarak evde daha fazla yemek hazırlamak ve genelde evde beslenmek anlamına geliyor. Bazı insanlar katı bir diyet uygulayarak; yağı, ilave şekeri, ilave tuzu da hayatlarından çıkarmayı tercih ediyor. Ancak yapılan araştırmalar zeytinyağı gibi bitki bazlı yağların diyete dahil edilmesinin çoğunlukla olumlu sonuçları olduğu yönünde. Çoğu diyetisyen beslenme listesinden yağı tamamen çıkartmayı şu an için tavsiye etmiyor.

İyi Bir Vegan veya Vejeteryan Diyeti Nasıl Olur?

Birincil amacınız beslenme tarzınızın genel sağlığınıza iyi yönde etki etmesi ise, bitki temelli bir diyet uygulamak sizin harika bir seçim olabilir. Sağlığınız için en iyi yaklaşım hangisidir? Tabii ki sağlıklı ve dengeli beslenmeyi ön planda tutan ve elbette sizin için sürdürülebilir olan. Bu tarz bir beslenme planı ilk etapta sizi biraz uğraştırabilir, ancak bunu devam ettirmek zor değildir ve uzun vadede size iyi gelecektir.

İyi bir bitki bazlı diyet listesi oluşturmak için hangi gıdaların hangi besinleri sağladığını anlamak önemlidir. İyi oluşturulmuş bir bitki bazlı diyet, ihtiyacınız olan besinlerin çoğunu sağlayabilir. Ancak bununla birlikte, bazı besinler bitkilerde o kadar kolay bulunmaz ve takviye etmeniz gerekebilir. Örneğin, bitki bazlı bir diyet genellikle D ve B12 vitaminlerini, iyot ve omega-3 yağ asitlerini tek başına yeterince sağlamayacaktır. Bazı insanlar için demir alımı da önemli olabilir. Ancak günümüzde eczanelerde bu besinler için takviyeler kolayca bulunabilir. Profesyonel bir beslenme uzmanından ve dahiliye doktorunuzdan tavsiye alabilirsiniz.

Bitki Bazlı Diyetin Faydaları

Bitki temelli bir diyeti benimsemek oldukça lezzetlidir ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak yiyeceklerle doludur. İlk olarak şunu belirtmek isteriz ki; bütün bitkisel gıdalar, belirli kronik hastalıkları önleme ve hatta tedavi etme yeteneğine sahip kritik besinlerle doludur. Birçok araştırma ve klinik çalışma, bitki bazlı beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiyi incelemiş ve bu şekilde beslenmenin kalp hastalıklarına, tip-2 diyabete, obeziteye ve hatta bazı kanser türlerine karşı koruyucu-önleyici olabileceğini sunmuştur.

Diğer avantajları ise kolay uygulanması ve tabii ki düşük bütçeli olmasıdır. Sebzelerle yemek pişirmeye alışmadıysanız, tamamen bitki bazlı bir diyete geçmeniz, mutfak yaratıcılığınızı geliştirmek için bir fırsat olabilir. Bazı kişiler vegan veya vejeteryan beslenmenin daha pahalı olduğunu iddia ediyor. Ancak sonuçta bu durum, beslenme listenize dahil etmeyi seçtiğiniz gıdalara bağlı olarak herhangi bir diyet için doğru olabilir. Birçok temel gıdanın fiyatı ucuzdur. Örneğin; bakliyatlar, sebzeler, kuru tahıllar. Yemek planlamasını doğru yaparsanız, aldığınız ürünleri toplu pişirirseniz ve mümkün olduğunca yerel ve mevsimlik ürünler tercih ederseniz maliyetleriniz daha da az olur.