Su İçme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Su İçme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Sağlıklı yaşamanın ve sağlıklı kilo vermenin en önemli unsurlarından birisi su içme alışkanlığı. Elbette suyun faydaları saymakla bitmez. Su, besinleri organlara ve hücrelere taşır, toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar, eklemler ve kemikler için kayganlaştırıcı görevi görür, vücudun ısısını düzenlemesine yardımcı olur. Hatta bazı araştırmalara göre beynin fonksiyonlarını ve düşünme tarzımızı etkilediği yönünde bulgular bile var.

Suyun bizim için bu kadar hayati olmasının başlıca bir nedeni var. Yetişkin bir bireyin vücudunun yaklaşık olarak %60'ı sudan oluşur.

Gün içerisinde düzenli bir su içme alışkanlığınız yoksa büyük ihtimalle sürekli olarak susuz kalıyor olabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında susuzluğunuzu gidermek çok zor olabiliyor. Sizler için günlük su içme hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları hazırladık.

Günlük Su İçme Hedefinizi Belirleyin

Günlük su ihtiyacı için bazı genel kurallar var. Yetişkin bir kadın günde minimum 1,5 litre, yetişkin bir erkek ise günde minimum 2,5 litre su içmeli. Bununla birlikte, vücut ağırlığı, terleme miktarı, yapılan egzersiz miktarı veya tükettiğiniz protein ve sodyum miktarı gibi bireysel faktörler su ihtiyacınızı artırabilir. Ancak kabaca bir hesapla içmeniz gereken su miktarı yukardaki şekilde diyebiliriz.

Yanınızda Sürekli Olarak Su Şişesi Taşıyın

Her yere giderken yanınıza mutlaka bir su şişesi alın. Arabada, işte veya evin içinde çalışırken yanınızda bulunsun. İlk başlarda bu şişeyi günde en az bir kere doldurmayı kendinize hedef koyun. Daha sonra bu hedefinizi arttırın. Günde ne kadar su içtiğinizi takip etmek için akıllı telefonunuza bir uygulama kurabilirsiniz. Böylece farkındalık oluşturmanız daha kolay olacaktır.

Hatırlatıcılar veya Alarmlar Kurun

Bu yöntem gün içinde su içmeyi unutan birçok insan için tetikleyici olabilir. Sürekli yanımızda taşıdığımız cep telefonlarımız bu iş için mükemmel bir araç. İlk başlarda her saat başında size hatırlatma yapacak bir alarm harika olur. Her alarm çaldığında en az 1 su bardağı su içerseniz akşam olduğunda büyük ihtimalle 2 - 2,5 lt su içmiş olursunuz. Tabii ki bu taktik alışkanlık edindikçe bırakılabilir ya da hatırlatmaların süresi uzatılabilir. Bu yöntem bazı insanları strese sokabilir, ancak alışkanlık edinmek adına kısa süre de olsa bu yöntem denenmeye değer.

Alışkanlık Kazanın

Su içmeyi gününüzün bir parçası haline getirin. Gün içinde yemek yemek, tuvaleti kullanmak, sosyal medyanızı kontrol etmek veya bir iş toplantısına katılmak gibi bir dizi alışkanlıklarımız var. Su içmeyi de bu alışkanlıklardan birisi yapın. Mesela kendinizi şu şekilde şartlayabilirsiniz; her sosyal medya hesabınıza baktığınızda bir bardak su için. Ya da her toplantı öncesinde ve sonrasında su için. Gün içinde yaptığınız her aktivitenin öncesine ya da sonrasına su içmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz. Bir süre sonra göreceksiniz ki su içmek günlük rutininizin bir parçası haline gelmiş.

Suyu Eğlenceli Hale Getirin

Gün içinde tükettiğiniz su, sade su olmak zorunda değil. Suya aroma katarak su içmeyi eğlenceli hale getirebilirsiniz. Su şişenizin içine dilimlenmiş çilek, salatalık, limon, kavun veya nane gibi gıdalar katarak suya çeşitlilik kazandırabilirsiniz. Böylece hem sıkılmaz hem de sıcak havalarda sağlıklı ve keyifli bir içecek elde etmiş olursunuz.