Dukan Beslenme Nedir?

Dukan Beslenme Nedir?

Dukan Diyeti, tüm gıdalara odaklanan bir kilo verme diyetidir. Protein ve karbonhidrat günleri arasında geçiş yaptığınız dört aşamaya dayanır.

Dukan Diyeti, 1980'lerde Dr. Pierre Dukan tarafından oluşturulmuştur. Bu diyetin amacı, yüksek proteinli ve düşük karbonhidratlı yemeklerden oluşan sıkı bir beslenme programı yaparak, sağlıklı yiyecekler yerken insanların kilo vermesine yardımcı olmaktır.

Diyetin dört aşaması vardır ve her aşamada belirli yiyecek türlerini kısıtlar.

Dukan Beslenme Kimler İçin Uygundur?

Dukan diyeti, kaybedecek çok fazla kiloları olan, obez veya aşırı kilolu olan veya şeker hastalığı ile mücadele eden ve insülin tedavisine başlamadan önce kilo vermek isteyen kişiler için uygundur.

Dukan Beslenmenin Evreleri Nelerdir?

Dukan diyetinin dört aşaması vardır. İlk aşamaya "Saldırı" aşaması denir, bu aşamada proteinli besinler tüketilir ve hızlı kilo vermek için karbonhidrat ve yağlardan kaçınılır. İkinci aşamaya, kilo kaybını sürdürmek için yavaş yavaş sağlıklı karbonhidrat ve yağları diyetinize dahil ettiğiniz "Seyir" aşaması denir. Üçüncü aşamaya "Konsolidasyon" denir, bu hedef ağırlığınıza ulaşana kadar sürer, ardından dördüncü ve son aşama olan "Dengeleme"ye girersiniz.

Dukan Beslenmenin Faydaları Nelerdir?

Birçok insan için başarılı olduğu kanıtlanmış, düşük karbonhidratlı ve yüksek proteinli bir diyettir. Bu yüzden doyurucu bir programı vardır. Bu diyeti yaparken kendinizi çok aç hissetmezsiniz.

Dukan diyeti sadece size kilo verdirmekle kalmaz, aynı zamanda sağlığınızı ve yaşam kalitenizi iyileştirmeye yardımcı olur.

Dukan Beslenmenin Zararları Nelerdir?

Dukan diyeti, yüksek yağ içeriği, tam tahıl eksikliği ve kısıtlayıcı doğası nedeniyle bir çok uzman tarafından eleştirilmiştir. Diyetin kurallarını uzun süre takip etmek sizin için zor olabilir ve diyetle işiniz bittiğinde sağlıklı beslenme alışkanlıklarını nasıl kazanacağınız konusunu size öğretmez.

Dukan diyetini uygulayan bazı insanlar kabızlık ve ağız kokusu gibi yan etkileri olduğunu aktarıyor. Bazı kişiler de bu diyeti uygularken yemeklerin tadından şikayet ediyor.

Dukan Beslenme Nasıl Yapılır?

Diyet dört aşamaya dayanır: Saldırı aşaması, Seyir aşaması, Konsolidasyon aşaması ve Dengeleme aşaması.

Saldırı aşaması iki hafta sürer ve kümes hayvanları, balık, yumurta, sebze ve bazı meyveler gibi sınırsız yağsız proteinli gıdalardan oluşur.

Seyir aşaması üç hafta sürer ve ilk iki aşamadaki tüm yiyeceklerin yanı sıra günde iki porsiyon tam tahıl veya nişastalı sebze içerir.

Konsolidasyon aşaması, sınırsız miktarda nişastasız sebze ve günde bir porsiyon meyve ile sınırlı miktarda protein (günde bir porsiyon) ile bir hafta sürer.

Stabilizasyon aşaması, Dukan diyetinin son aşamasıdır. Yeni bir hayata ve yaşam tarzına alışmanın ve kilo almadan hangi yiyecekleri yiyebileceğinizi öğrenmenin tam zamanıdır. Bu aşama genelde bir ay sürer ama kişiye göre değişebilir. İstediğiniz kadar yemeli, yağ ve şeker tüketmemeye çalışmalısınız. Amaç, vücudunuzu sağlıklı yiyecekler yemeye alıştırmaktır.

Şunu da unutmamanız gerekir, bir beslenme programı uygulamadan önce kendi vücudunuza hangi programın uygun olacağını öğrenmek adına bir uzmana başvurmalı ve çeşitli testler yaptırarak en doğru kararı vermelisiniz. Kimse kilo vermek isterken vücuduna zarar vermek istemez.